Пенсії в Україні нараховуватимуть по-новому: коли і як саме

Читать на русском
Автор
13357
Пенсії хочуть доповнювати різними доплатами
Пенсії хочуть доповнювати різними доплатами. Фото telegraf.com.ua

Пенсіонерів все ще хочуть перевести на накопичувальну систему виплат

Незважаючи на повномасштабну війну в Україні, яка зачепила всі сфери життєдіяльності громадян, пенсії продовжують виплачуватись регулярно та в повному розмірі. І хоча перерахунок та підвищення виплат чекає на частину одержувачів лише після завершення військового стану, Мінсоцполітики продовжує реформування своєї системи.

Як пише видання "Пенсійний кур’єр", серед іншого це стосується загальної системи нарахування пенсій, яку хочуть перевести в накопичувальний режим. Впровадити такий підхід збираються вже до кінця 2023 року.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, у накопичувальній системі пенсії хочуть "забезпечити" рядом різних доплат, а також фінансовою допомогою, щоб кінцева сума дорівнювала "базовому пенсійному доходу". Розмір останнього планують закріпити законодавчо, щоб він був незмінним.

До доплат, пояснила чиновниця, увійдуть різні "плюсики" за вік пенсіонера, його робочий стаж, а також частина соціальної допомоги — для людей, які втратили годувальників, або мають інвалідність тощо.

"Іншого шляху забезпечити мінімальні норми у пенсійному забезпеченні без підвищення вкладів (страхових — ред.) не існує", — наголосила Марина Лазебна.

Паралельно в Україні розвиватиметься і сама система пенсійних накопичень. Її суть, як відомо, полягає у зборі певних сум грошей, котрі можуть вноситися як роботодавцем, так і самим працівником, який у майбутньому розраховує на пенсії. Ці нагромадження не будуть основним джерелом пенсії, а стануть доповненням до базового пенсійного доходу.

За словами Лазебної, це допоможе зробити пенсіонерів більш захищеною у фінансовому плані категорією населення.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, чи можуть статися затримки у нарахуванні пенсійних виплат через війну Росії в Україні.

Також ми пояснювали, кому з громадян загалом полегшили можливість отримувати їхні гроші через зміну порядку нарахування пенсій.